Orsej jarní (Ficaria verna)
Původ jména: Ficaria - z latinského ficus = fík (kyjovité kořenové hlízky se podobají fíkům), verna - z latinského ver = jaro
Lidová jména: Honzovy buchty … (Kořenové hlízky bývaly přirovnávány k ranečku buchet, které dala máma Honzovi na cestu do světa. Ve skutečnosti byly opravdu sbírány v čase hladomorů a často pojídány jako jediné jídlo. Mlela se z nich dokonce i mouka.), … blyskáček, hvězdičky, kravské cecíčky, jiskřičky, zlatníček.
Užití: V lidovém léčitelství je sbírán hlavně kořen a nať, které se užívají například k léčení bradavic a jiných kožních výrůstků. Přestože je celá rostlina jedovatá, lze listy a nať mladých rostlin před jejich rozkvětem konzumovat, neboť ještě neobsahují jedovatý protoanemonin. Orsej patří díky vysokému obsahu vitamínu C mezi oblíbené jarní salátové bylinky.
Zajímavosti: Orsejová šťáva byla v minulosti používána domorodými obyvateli Alp a Pyrenejí k přípravě šípového jedu. Listy této rostliny jsou nápadně lesklé, což je způsobeno pokožkovými buňkami, které jsou naplněny škrobem. Plodům orseje se říká „mravenčí maso“, neboť mravenci tyto nažky roznášejí a šíří tak tuto rostlinu dále do okolí.
Zdroj: Marta Knauerová, Čarovné bylinky, 1.vydání, 2008
Poskytovatel: Volksversand Versandapotheke s. r. o. Telefon + 420 482 323 205 , Telefax + 420 482 317 287
Jednatel: Roland Kulms
Copyright (c) 2014 Volksversand Versandapotheke s. r. o. |
|